{ "title": "Ardıç Ağacı Çeşitleri", "image": "https://www.ardic.gen.tr/images/ardic-agaci-cesitleri.jpg", "date": "21.01.2024 17:57:29", "author": "Nuray sağır", "article": [ { "article": "Ardıç Ağacı Çeşitleri, Ardıç ağacı, tohumlarını yere döker. Dökülen bu tohumlar ardıç kuşu (Karatavuk) tarafından yenir. Ardıç kuşunun bu tohumları yemesi ardıç ağacının yeniden üremesi için gerekeli. Ardıç ağacı tohumunun ardıç kuşu tarafından yenmesi ile ardıç ağacının tohumlarının kabukları açılır. Kabukların açılması ile tohumlar ortaya çıkar. Ortaya çıkan tohumlar ardıç kuşunun dışkısı ile toprağa karışır. Toprağa karışan tohumlar bu şekilde filizlenir ve ardıç ağacı oluşur. Ardıç ağacının kuzey yarım kürede 60 çeşidi vardır. Ardıç ağacının ülkemizde sekiz çeşidi vardır. Ardıç ağacı ülkemizde Akdeniz bölgesinde ve Orta Anadolu'da yetişmektedir. Ardıç ağacı kışın yapraklarını dökmez ve daima yeşil kalan bir ağaçtır. Ardıç ağacının yaprakları küçük pulsu ve iğne şeklindedir. Ardıç ağacının yaprakları bir, iki santimetre uzunluğundadır. Ardıç ağacının bir ya da iki evciği vardır. Ardıç ağacının meyvesi olan kozalakları dişi olan ardıç ağaçlarında olur. Ardıç türlerini ayırmak için kozalağın büyüklüğüne, rengine ve içindeki tohum sayısına bakmak gerekir. Ardıç ağacı Akdeniz iklimi gibi sıcak iklimlerde ağaç şeklinde büyür. Fakat soğuk iklimlerde çalı şeklinde olur. Ardıç ağacından elde edilen odun yumuşak ve dayanıklıdır. Ardıç ağacı odunundan kurşun kalem üretilir. Ayrıca ardıç ağacı kerestesi de tren yollarının yapımında kullanılır.

Ardıç Ağacı Çeşitleri

Katran ardıcı, Bodur ardıç, Kokar ardıç, Finike ardıcı, Adi ardıç, Sahil ardıcı, Mabet srdıcı, Azorlar ardıcı, Kanarya adaları ardıcı, Formoza ardıcı, Ryukyu adaları ardıcı, Büyük kozalaklı ardıç, Andız, Çin ardıcı, İran ardıcı, Kara ardıç, Afrika ardıcı, Himalaya ardıcı, Sabin ardıcı, Pulsu ardıç gibi daha pek çok çeşidi vardır.

Katran Ardıcı; Ülkemizde Trakya ve Anadolu'da yaygın şekilde bulunur. Çalı ya da küçük bir ağaç görünümündedir. Yaprakları üçlü şekilde ve iğne gibi batıcıdır. Katran ardıcının kozalakları kırmızı ve iki tohumludur. Katran ardıcının katranı cilt hastalıklarında kullanılmaktadır.

Adi Ardıç; Adi ardıç ağacı ülkemizde Trakya bölgesinde çalı şeklinde küçük bir ağaçtır. Adi ardıcın yaprakları iğne şeklindedir ve batıcıdır. Adi ardıcın kozalakları mavi, siyah renkli ve üç tohumludur. Adi ardıç ağacı idrar söktürücü olarak tıpta kullanılmakatadır.

Bodur Ardıç; Bodur ardıç ülkemizde özellikle Kuzey Anadolu dağlarında yaygın şekilde bulunmakatadır. Bodur ardıç mavi ve siyah renklidir. Bodur ardıç yenilebilir ve idrar söktürücü olarak kullanılır.

Kokar Ardıç; Kokar ardıç yurdumuzda özellikle Doğu Akdeniz bölgesinde yaygın olarak bulunmaktadır. Kokar ardıç dağlık yerleri sever ve dağlık bölgelerde yetişir. Yaprakları dört köşelidir. Kokar ardıç mavi ve siyah renklidir. Kokar ardıç bir ya da iki tohumlu olur. Yaprakları ezildiği zaman kötü bir koku olur.

Finike Ardıcı; Finike ardıcı yurdumuzda Batı ve Güney Anadolu'da yaygın olarak bulunmaktadır.

Yüksek Ardıç; Yüksek ardıç ağacı yurdumuzun pek çok bölgesinde yetişmektedir. En büyük özelliği yüksek yerleri sevmesi ve bu yerlerde yetişmesidir. Yüksek ardıcın kozalağı, mavi ve siyahtır.

Ardıç ağacı pek çok şifalı özler içermektedir. Ardıç ağacının meyvesinde kalsiyum, potasyum, magnezyum, uçucu yağlar, reçine ve glikoz gibi daha pek çok faydalı özler bulunmaktadır. Ardıç ağacının yapraklarında ise C vitamini yoğun bir şekilde bulunmaktadır. Sağlıklı günler.
" } ] }