{ "title": "Ardıç Balı", "image": "https://www.ardic.gen.tr/images/ardic-bali.jpg", "date": "22.01.2024 00:57:55", "author": "seval sarıboya", "article": [ { "article": "
Ardıç Balı, Orta Çağda her derde deva olarak bilinen ardıcın yaprakları çam yaprağı gibidir. Yüzyıllardan bu yana kullanılan ardıç oldukça etkili bir besin takviyesidir. Bu faydalı besin aynı zamanda lezzetli tüketim maddesine dönüşebilir. Bu sebeple ardıç birçok farklı kullanım alternatifine sahip bir bitkidir. Bu inanç, ardıç meyvesine tarih boyunca değer verilmiştir. Çünkü bünyesinde birçok şifayı barındırır. Ardıç balı, bitkinin meyvelerinin özünden elde edilen bir şerbettir. Yapımı için ilk ihtiyaç duyulan malzeme ardıç özüdür. Ardıç yaprakları dökülmeyen, oldukça ufak ve iğne şeklindedir. Ayrıca her zaman yeşil kalan bir ağaçtır. Özellikle dağlarda, taşlı ve kurak arazilerde yetişen bir bitkidir. Meyvelerine de ardıç tohumu ismi verilir. Ardıç meyveleri, sonbaharda toplanır ve gölgede kurutulur. Güçlü bir antiseptik olan ardıç, dallarından merhem yapılır ve ciltteki yaralara sürülmesi sonucunda iyileştirici özelliği bulunur. Kuvvetli bir C vitamini deposudur. Ardıç balı doğadan insanlara ulaşan mucizevi bir nitelikte olan bitkisel şerbettir. Dolayısıyla ardıç balı pek çok hastalığın tedavisinde bitkisel ilaç olarak kullanılmaktadır. Sağlık açısından alternatif tedavi olarak Orta Çağ zamanında Avrupa'nın birçok yerinde Veba çok tehlikeli ve öldürücü bir hastalıktı. Bu zamanlarda hastalar için ardıç meyvesini çok fazla tüketerek kendilerine şifa aramışlardır. İçeriğindeki üzüm şekeri sayesinde, potasyum ve magnezyum açısından çok zengindir. İnsan vücuduna çeşitli yönde etkiler gösterir. Yani vücuttaki oksitlenme ve yenilenme sürecini hızlandırır. Karaciğerin antitoksit fonksiyonlarını destekler. Yanı sıra metabolik etki sağlar. En önemlisi kolay sindirilen değerli olan besleyici maddenin kaynağıdır.

Ardıç Balı ve Kullanım Reçetesi

Ardıç meyvesinin yaprakları kaynatılır ve balla tatlandırılarak içilir. Yararları açısından mide ağrısı, gastrit, öksürük ve bronşit gibi rahatsızlıklara iyi gelir. Ardıç balı için 40 gram ardıç tohumu ve bir litre suda kaynatılıp sabah akşam birer bardak içilir. Diğer bir tarifi ise 20 gram ardıç tohumu veya yaprağı ile 20 gram biberiye, bir litre suda kaynatılır. Buna karışım bal ile tatlandırılıp içilmesi önerilir. Bu şekilde içilmeye devam edilirse, mideye uyarıcı etki sağlar. Ardıç yaprakları, nane ile kaynatılır, bal ile tatlandırılıp, yemeklerden sonra birer çay bardağı içilmesi halinde hazmı kolaylaştırır. Ardıç balı, yetişkinler için günde iki defa olmak üzere su, çay veya süt içerisinde bir çorba kaşığı alabilirler. Çocuklar için de günde üç defa olmak üzere bir çay kaşığı alabilirler. Ayrıca iştah açıcı olarak kullanılmak üzere yemeklerden bir saat önce alınabilir. Ardıç, taze yaprakları ile çay yapımında da kullanılır. Hastalıklara iyi gelen ardıç, dallarından demlenen çayı ile düzenli kullanıldığı zaman zayıflamaya yardımcı olur ve metabolizmayı hızlandırır. Aynı zamanda ardıç tohumu terletici özelliğe sahiptir. Böylece vücudun daha çabuk toparlanmasına yardımcı olur.
" } ] }