{ "title": "Ardıç Çeşitleri", "image": "https://www.ardic.gen.tr/images/ardic-cesitleri.jpg", "date": "21.01.2024 19:53:07", "author": "Merve Kürcan", "article": [ { "article": "Ardıç çeşitleri, ardıç iğne yapraklı ağaç ve çalı formasyonundaki toksonların ortak adına denir. Çoğalması için başka türlere bağlı olabilmektedir. Kışın yapraklarını dökmeyen daima yeşil kalan ağaçlardandır. Yaprakları küçük veya iğne şeklindedir. Ardıç tohumları yere dökülür ve bu tohumlar ardıç kuşunun yemesiyle çimlenmeye başlar. Ardıç kuşunun ardıç ağacının tohumlarını sindirmeye başlamasıyla, ardıç ağacının tohumlarının kabukları açılır. Kuşun dışkısı ile toprağa karışan tohumlar kolayca çimlenir ve böylece ardıç ağacı ve türleri oluşmaya başlar. Ardıç türleri kozalakların büyüklüğüne, rengine ve özellikle her kozalağın içerisinde bulunan tohum sayısına göre birbirinden ayırt edilebilir. Bütün kuzey yarımkürede yetişen 60 türü vardır. Türkiye'de ise 8 ardıç çeşitleri yetişmektedir.

Katran Ağacı: Trakya ve Anadolu'da yaygındır. Çalı ve küçük bir ağaç şeklindedir. Yaprakları üçlü ve batıcıdır. Kozalakları kırmızımsı olup iki tohumludur. Dallarından cilt hastalıklarında kullanılan bitkisel ilaçlar elde edilmektedir.

Adi Ardıç: Memleketimizde Trakya bölgesinde tesadüf edilen çalımsı veya küçük ağaçlardandır ve yaprakları batıcıdır. Kozalakları mavimsi siyah renkli, üç tohumludur. İdrar söktürücü olarak kullanılmaktadır. Ardıç ağacının üzümsü kozalaklarını içki sanayiinde yan ürun olarak yararlanılmaktadır. Ayrıca odunu tornacılıkta kullanılmaktadır.

Bodur Ardıç: Memleketimizindağlarında özellikle Kuzey Anadolu Dağlarında geniş toplulukları olştururlar. Kozalakların rengi mavimsi siyahtır. Yenir ve idrar sökücü özellikte kullanılmaktadır.

Kokar Ardıç: Doğu Akdeniz bölgesi ağacıdır. Türkiye'nin dağlık yerlerinde yetişir. Sürgünleri dört köşelidir ve mavimsi siyah renktedirler. Yaprakları ezildiği zaman fena kokuludur.

Yüksek Ardıç: Türkiye'nin dağlık bölgekerinde yetişir. Dört köşeli sürgünlerden oluşmamaktadırlar. Kozalakları mavimsi siyah renkli, 4-6 tohumludur.

Finike Ardıcı: Batı ve Güney Anadolu'da yetişen çalımsı, bodur ağaçlardandır. Kozalakları kızılımsı kahverengidirler ve tohum sayısı 4 ve 9 arasında değişme göstermektedir.

Büyük Kozalaklı Ardıç: Çalımsı ve 5-6 metre boylarında, dalları yukarıya yönelen bir ardıç çeşitleridir. Akdeniz bitkisidir. Kozalakları iridir. Tazeyken mavimsi bir görüntüye sahiptir. Olgunlaştıkça kırmızımsı kahverengi bir hal alır. Aydın ve İzmirF çevrelerinde doğal olarak bulunur.
" } ] }