{ "title": "Ardıç Sirkesi", "image": "https://www.ardic.gen.tr/images/ardic-sirkesi.jpg", "date": "20.01.2024 12:15:47", "author": "Derya YAMAN", "article": [ { "article": "Ardıç sirkesi, Küçük meyveleri olan ardıç ağacı güneşli yerleri sever toprak seçmeyen ardıç ağacı kurak topraklarda bile derinlere kök salarak suyu bulma özelliği ile tanınır. Bu ağacın birçok çeşidi bulunur. Uzun ve sivri yaprakları güzel kokuludur. Parlak kozalak şeklinde bulunan meyveleri kış aylarında toplanarak ardıç sirkesi yapımında kullanılır. Ardıç sirkesi eski zamanlarda vebadan korunmak amacıyla kullanılırmış. Veba salgını sırasında yanlarında taşıdıkları ardıç sirkesini ara ara koklayarak vebadan korunulduğu gibi tedavi amaçlı kişi arasında bulunan ateşe de damlatırlarmış.

Ardıç sirkesi yapılışı için gerekli malzemeler
Ardıç Sirkesi Nasıl Yapılır?

Geniş bir kap içerisinde bütün malzemeler karıştırılır bu karışım cam bir kabın içerisinde en az 15 gün güneşte dinlendirilir. Dinlenen bu karışım süzüldükten sonra isteğe göre lezzet vermek amaçlı veya içerisindeki gazı yok edici olarak ahududu eklenebilir. Serin bir yerde ağzı kapalı olarak muhafaza edilir. Ardıç sirkesi grip ve salgınlarda çok etkili bir sirkedir. Sabahları bir yudum içilebildiği gibi arada sırada ellere sürülerek burna da çekildiği durumlarda hastalık önlenir. Hastalık hissedildiği zaman 2 yemek kaşığı içmek ve ağrıyan yerlere bununla masaj yapmak gerekir. Masaj yaptığınız bez pamuk gibi şeyleri ateş de yakarak içerisindeki zehirleri yok etmeniz gerekir.

Ardıç sirkesi faydaları nelerdir?
Ardıç sirkesi kullanırken dikkat edilmesi gereken en önemli nokta böbrek hastalarının ve hamilelerin kullanmamasıdır. Ardıç sirkesi kullanan kişilerin 6 haftadan uzun süreli kullanmaları uygun değildir.
" } ] }