{ "title": "Ardıç Tohumu Yağı", "image": "https://www.ardic.gen.tr/images/ardic-tohumu-yagi.jpg", "date": "22.01.2024 01:01:04", "author": "Burcu Özgüney", "article": [ { "article": "Ardıç Tohumu Yağı, doğada bulunan birçok bitkinin ve tohumun yağı gibi yüzlerce faydası olan bir yağdır. İsmi çok bilinmese de son yıllarda insanların kimyasal ilaçlardan çok alternatif tedavi yöntemlerine yönelmeleri ve özellikle kozmetik cilt bakımı açısından doğal yağların daha çok tercih edilmesi ile aranılan bir ürün olmaya başlamıştır. Ardıç tohumu, ardıç ağacının üzüme benzer meyvesinin içinde bulunan çekirdektir. Meyveler kurutularak ve daha sonra soğuk sıkım işlemi ile yağı çıkarılarak elde edilir. Ticari olarak ekilip dikilen bir ağaç olmayan ardıç ağacı doğada az bulunduğundan, ardıç tohumu yağı çok kıymetli bir yağdır.

Ardıç Tohumu Yağı Faydaları Nelerdir?

Ardıç tohumu yağı, ismi son yıllarda duyulmaya başlansa da faydaları saymakla bitmeyecek kadar çoktur. Özellikle, kandaki toksinleri arıtması ve bedeni detoks etkisi ile yenilemesi en bilinen özelliğidir. Uçucu bir yağ olduğu için özellikle gribal enfeksiyonlarda ya da sinüzit hastalığında kullanımı önerilmektedir. Tıkalı burun ya da sinüs bölgelerinin açıldığı tespit edilmiştir. Ardıç tohumu yağı özellikle, damar tıkanıklığı, kansızlık, iltihap sökme, sinüzit, romatizma, gut, bronşit, boğaz iltihabı, anjin, öksürük, idrar yolları enfeksiyonları, mide ve bağırsak rahatsızlıkları için kullanılabilir. Ardıç tohumu yağı birçok cilt hastalığının tedavisi ya da tedavisine destek amaçlı kullanılabilir. Sedef, egzama gibi cilt hastalıklarında döküntüleri ve kaşıntıyı azaltmak için kullanılabilir.

Ardıç tohumu yağı özellikle kadınların cilt bakımı açısından da çok sık tercih ettiği bir doğal yağdır. Kuru cilt problemi yaşayan kadınların, yüz bölgesinde kızarıklık ve pul-pul görünümü yok etmek ve cilt tonunu eşitlemek için ardıç tohumu yağı kullandıkları görülmüştür.

Ardıç tohumu yağının esans şeklinde koklanması adet sancılarına iyi geldiği halk arasında söylenir.

Ardıç Tohumu Yağı Nasıl Kullanılır?

Ardıç tohumu yağı, ağız yoluyla, esans şeklinde burun yoluyla ya da harici olarak deri üzerine uygulanabilir. Ağız yoluyla alınabilmesi için tadı acı olduğundan bir kesme şeker üzerine 3-4 damla damlatılarak yenilebilir ya da bir bardak suya yine 3-4 damla damlatılarak içilebilir. Gün içinde en fazla 15-20 damla ardıç tohumu yağı yeterli olacaktır.

Burun tıkanıklığı ya da sinüzit gibi hastalıklar için ardıç tohumu yağı, esans şeklinde koklanabilir. Keskin ve uçucu bir yağ olduğu için, koklanması halinde tıkanıklıkların açılmasına yardımcı olacaktır.

Cilt bakımı ya da cilt hastalıklarının tedavisi için direk deri üzerine birkaç damlası uygulanabilir. Bu durumda avuç içine alınacak 2-3 damla ardıç tohumu yağı, avuç içleri birbirine sürülerek iyice ısıtılır ve şikâyet olan bölge üzerine uygulanır. Gece yatmadan temizlenmiş yüze nemlendiriciden önce uygulanması cilt kusurlarının önemli ölçüde azalmasına yardım edecektir.

Çocukların üst solunum yolu hastalıklarının tedavisi için, kaynar su doldurulmuş bir kova içine 10 damla kadar ardıç tohumu yağı damlatılır ve başı bir örtü ile kapatılmış çocuk oluşan buharı 5-10 dakika kadar teneffüs ederse tıkanıklıkların açıldığı ve hastalığın daha kolay atlatıldığı görülür.
" } ] }