{ "title": "Kırmızı Ardıç Kuşu", "image": "https://www.ardic.gen.tr/images/kirmizi-ardic-kusu.jpg", "date": "23.01.2024 03:58:51", "author": "irfan özen", "article": [ { "article": "Kırmızı Ardıç Kuşu; karatavukgiller familyasından olan ötücü bir kuş türüdür. Göz kenarı üzerinde, kaş ve gaganın hizasında bıyığa benzer beyaz çizgili tüyler bulunur. Kanatlarının altı kırmızı renklidir. Boyu 19-23 santim arasında olup, birkaç yumurta bırakır, yaprak, ot ve dal kullanarak yaptığı yuvasının kenarlarını yosun ve tüylerle kapatır. Kırmızı ya da Kızıl Ardıç Kuşu olarak bilinir. Ardıç kuşu özellikle Asya, Avrupa ve Amerika da birçok türü bulunan çok güzel öten bir kuştur. Genelde sırtı kahverengi, göğüsleri beyaz üstüne kara beneklidir. Benekleri göğüs kısmında sık çizgiler olarak fakat göğsünden kanatlarının altına indikçe incelir. Benekleri çizik şeklindedir. Gaga ve bacakları çok incedir. Ardıçlar içinde, en ince benekler kızıl ardıç kuşlarında olur. Ardıç kuşlarının kanatlan ve kuyruğu çok uzun değildir. Kırmızı ardıcı göz üzerinde bulunan sarı sürmesi ile gözaltında bulunan bıyığa benzer tüyünden ayrılabilir. Türkiye'nin orta ve batı kısımlarında yaşarlar. Diğer ardıç kuşlarla beraber karma gruplar halinde olabilir. Havaların çok soğuk olduğu zamanlarda şehir parklarına kadar inerler.

Kırmızı Ardıç Kuşunun Beslenmesi

Genel olarak hayvan ya da bitki besinleri ile beslenir. Çoğu zaman solucan ve böcek gibi en çok yediği yiyecekleri bulmak için yerde sıçrayarak dolaşır, bazı ardıç türler de bir ağaçta tüneyerek yerde gördüğü zaman avın üstüne süratle atlarlar. Avrupa'da ve Türkiye'de bulunan kırmızı ardıç kuşu salyangozları yemek için, salyangozu gagasıyla tutup bir taşa çarpıp, kabuğunu kırarak yer.

Kırmızı Ardıç Kuşlarının Yaşam Şekilleri

Kırmızı ardıç kuşu; bünyesinin zayıf olmasından dolayı, kutup bölgesi hariç, dünyanın her yerinde yaşamaktadır. Avrupa ve Asya kıtası Kırmızı Ardıç Kuşları bakımından daha zengindir. Kuzey Avrupa'da üreyen ve yazı burada geçiren bu kuşlar, kışları ise Türkiye, İtalya ve Yunanistan gibi güney ülkelerine daha sıcak bölgelere göç eder. Ardıç kuşunun gelmesi baharın müjdecisi gibidir. Sonbaharda genel olarak Güneye doğru göç ederler. İlkbahar da ise Kuzeye giderler. Saatte 48 km uçabilen bu kuşlar, yırtıcı hayvanlardan bu şekilde daha hızlı kaçabilirler. Diğer kuş türlerine göre ardıç kuşları en çok 20-25 sene kadar yaşarlar.

Türkiye'de diğer türlere göre, ardıç kuşu dendiğinde, aslında ilk akla gelen bu kırmızı ardıç kuşudur. Genellikle ormanların içlerinde, çevresinde ya da açık yerlerde yaşar. Bu kuşların bazısı bahçe, çayır ve gölgesi olan ağaçların arasında da yaşarlar. Kuzeyde yaşayan türler, kış mevsimine doğru çok uzun yol kat ederek güneye doğru göç ederler. Ardıç Kuşlarının bütün türlerinin ötüşleri çok hoş ve melodi şeklindedir. Bazıları özellikle durgun, akıcı ve çan sesini benzeyen ötüşüyle dikkat çekicidir. Ardıç kuşları ile Ardıç ağacı ayrılmaz bir bağ olduğu düşünülebilir. Ardıç kuşu bu meyveyi severek yiyor, Ardıç ağacı ise kuş meyveyi yemediği takdirde nesli tükeniyor. Doğada bulunan en ilginç döngülerden biri de budur.

Kırmızı Ardıç Kuşlarının Üreme Şekilleri

Ardıç kuşları ilk bahar da çiftleşir, çanak biçimindeki yuvalarını genel olarak, çalı aralarına, ağaç dalları, ağaç kovuklarına, bazen de duvar çatlak arasına yaparlar. Dişi kuşlar yuvalarına beyaz veya mavi renkli bazı zaman üzeri benekli üç - altı adet civarında yumurta bırakır. Kırmızı Ardıç kuşları erkek ve dişi sırayla kuluçkaya yatar. Ana baba ardıçlar, yavrular iyice büyümeden yuvalarını terk etmezler.
" } ] }