{ "title": "Mavi Ardıç", "image": "https://www.ardic.gen.tr/images/mavi-ardic.jpg", "date": "19.01.2024 22:59:24", "author": "irfan özen", "article": [ { "article": "Mavi Ardıç Nedir? Mavi ardıç İğne gibi ince ve uzun yapraklı, 2 ile 5 metre arasında boyu olan, hoş kokulu bir ağaçtır. Meyveleri kozalak şeklinde parlak siyahtır. Meyvelerine Ardıç tohumu denir. Birçok türü olan bu ağacın meyvesi; kasım, aralık aylarında toplanarak kurutulur. Yaprağı iğne yapılı olup, çalı ve ağaç türündedir. Yaprağının rengi varyetelere göre değişkenlik gösterebilir. Çiçekleri yaprakların koltuğunda ya da sürgünlerin ucunda bulunur.

Mavi ardıç Nerelerde Yetişir

Hemen her ortamda yetişebilmekte olup, seçiciliği yoktur. Alkali ve asit topraklarda da gelişir, ancak dere ve çay kenarları, çakıllı veya kumlu topraklarda en iyi gelişmeyi sağlar. Serin iklimlerdeki lacivert renkli, dekoratif ibreli yaprakları ile peyzaj uygulamasında kullanılır. Yer örtücü bir yapıya sahiptir. Kuzeyden, orta Amerika'ya, Kuzey ve Doğu Afrika, Asya ve Himalayalar'a kadar geniş alanlarda yetişme imkânı bulur. Mavi ardıçlar açık güneşli alan ile ve hafif toprağı severler. Yavaş büyürler. Hava şartlarına, donlara karşı dayanıklıdırlar. Bitki olan her toprakta ve her ortama uyar. Işık ve yarı gölgeli bitkidir. Yol kenarları için çok uygun bir kullanımı vardır. Son zamanlarda bu ağacın bazı türleri Cupressus ile aşılanıp, çeşitli boylarda ağaçlar elde edilip, yol kenarlarına dikilmiştir.

Mavi Ardıç'a Verilen Diğer İsimler

Mavi ardıca verilen diğer isimler ise şunlardır. Juniperus, Luniperus Communis, Ar'ar, Baie de Genevrier, Ephel.

Mavi Ardıç'ın Bileşiminde Neler Vardır?

Borneol, kamforu, terpineol, d-a pinen, juniperin, glikoz, Esans, a-felandren dipenten, sakkaroz, izoborneol, reçinemsi madde, sidrol, yünen ve diğer asitler.

Mavi Ardıç'ın Faydaları Nelerdir?
Mavi Ardıcın Zararları Nelerdir?

Böbrek hastası ve hamile bayanların kullanması tehlikelidir. En çok 6 hafta kullanılır.
" } ] }