Ardıç Ardıç, servigiller (Cupressaceae) familyasından gelen, iğne yapraklı ve üremesi başka bir türe bağlı olan bir ağaç türüdür. Ardıç ağaçları, tohumlarını yere döktüğünde ardıç kuşu (Karatavuk) tarafından yenmektedir. Ardıç kuşunun sindirim sisteminde tohumun kabukları açılır. Sindirim işlemi sonrasında ardıç kuşu, tohumları dışkısıyla vücudundan atar. Son aşamada tohumlar toprağa karışarak çimlenir. Ardıç Tarihçesi Yabani meyveler arasında ardıç ayrı bir öneme sahiptir. Bu ağacın meyvesine tarih boyunca çok önem verilmiştir. Orta Çağ döneminde Avrupa'nın birçok yerinde veba çok yaygın ve öldürücü bir hastalıktı. İnsanlar bu zamanlarda ardıç meyvesini çok tüketerek kendilerine şifa aramışlardır. Aynı dönemde ardıç meyvesi yenildiğinde idrar menekşe kokusu aldığı için Romalı kadınlar çok sık kullanırlarmış. Ayrıca ardıç, cadılardan korunmak için evlerin etrafına dikilirmiş. Ardıçın, insanları hastalıklardan koruduğuna inanılmıştır. Bu inanç günümüze kadar gelmiştir. Ardıç Özellikleri Nelerdir? Ardıç ağacı, dağlık alanlarda kolaylıkla yetişebilen bir ağaçtır. Ovalar, yüksek dağlar, bataklık ve ormanlarda yetişebilmektedir. Geniş bir yetişme alanı olan ardıç, bazen çalı biçiminde bazen de yüksekliği 10 metreyi bulan ağaç şeklinde doğada bulunmaktadır. Bu ağacın siyah bir meyvesi vardır. Ardıç kuşunun yanında lir kuşu ve toy kuşu da bu meyvelerden yemektedir ve bu kuşların sindirimi sonucu çıkan dışkı bu ağaca hayat verir. Bu ağacın büyümesi diğer ağaçlara göre yavaştır. Fidanın 1,5 ile 2 metre arasında büyümesi için yıllar gerekebilir. Ağaç haline gelmesi için de onlarca yıl gerekmektedir. Ardıç ağacı, sert, sivri ve iğneli yapısı sayesinde sert ve kurak iklimlerde rahatlıkla yetişebilmektedir. Bu kadar dayanıklı olmasının bir başka nedeni ise bünyesindeki silisik asittir. Birçok iğne yapraklı ağaçlar gibi devamlı yeşil kalabilmektedir. Ardıç ağacı, kızılçam ve karaçam gibi kozalağı olan ağaç türlerindendir. Bu ağacın meyvesinden Eylül ve Kasım ayları arasında yararlanılmaktadır. Ağaçtan düşürülen meyveler toplanarak temizlenir. Bu işlem yapılırken zehirli olma ihtimali olan ağaçlar dikkatli bir şekilde incelenmektedir. Ayrıca ardıç ağacının çok yüksek dağlarda yetişen, çok şifalı olan Juniperus nana türü bulunmaktadır. Ardıç ağacı tıp alanında da kullanılmaktadır. Ancak kara ardıç ağacında zehir bulunmaktadir. Ülkemizde Bulunan Ardıç Türleri
Ardıç ağacının yaprağında bol miktarda C vitamini bulunmaktadır. Meyvesinde ise reçine, glikoz, uçucu yağlar, pentosan, potasyum, kalsiyum, manganez ve juniperin gibi şifalı maddeler bulunmaktadır. Ayrıca ardıç meyvesinin ezilerek elde edilen suyu vücut direncini artırmakta, mide ve bağırsakları güçlendirmektedir. |