Ardıç Çayı Ardıç çayının faydaları, Kuzey Amerika yerlileri, İskitler, Romalılar ve Vikingler tarafından eski zamanlardan beri bilinmektedir. Ardıç çayı, içerdiği çok sayıda esansiyel yağlar sayesinde kendine özgü bir tat ve kokuya sahiptir. Ayrıca, ardıç çayı birçok vitamin içerdiğinden dolayı yaşlanma sürecini geciktirir, hayat enerjisini geri kazandırır, genel sağlığı iyileştirir ve kolesterolü düşürür. Ardıç (Juniperus communis), servigiller familyasından olan iğne yapraklı bir ağaç türüdür. Ardıç bitkisinin mavi renkli sulu meyveye benzeyen kozalakları bulunmaktadır. Bu bitkinin ana vatanı Kuzey Amerika olarak bilinmektedir. Şifa amaçlı olarak ardıç ağacının tüm kısımları kullanılır. Ardıç kozalakları eylül sonu ile ekim ayında sabahın erken saatlerinde açık ve kuru havalarda toplanmaktadır. Alternatif tıp alanında kullanılan ardıç bitkisinden yapılan ardıç çayı, ardıç yağı, tentürler, alkollü ekstraktlar ve esanslar kullanılmaktadır. Ardıç bitkisinden hazırlanan ilaçların kullanım kapsamı oldukça geniştir. Bu tip ilaçlar genitoüriner, akut solunum yolu hastalıkları, böbrek hastalıkları, iltihaplı hastalıklar ve antiscorbutic olarak kullanılmaktadır. Ayrıca bu bitki ilaçları haricen uyuz, romatizmal ağrılar, radikülit, egzama, poliartrit ve çeşitli sebeplere bağlı dermatit hastalıklarında ağrı kesici ve rahatlatıcı olarak da kullanılır. Eski çağlarda, özellikle de salgın hastalıkların baş gösterdiği dönemlerde evlerde dezenfekte amaçlı tüten ardıç dalları ile tütsüleme yapılırdı. Bir gün içerisinde bir hektar alan üstünde ardıç ormanları, yaklaşık otuz litre civarında şifalı uçucu maddeler üretmektedir. Bu oran, bütün bir şehri virüs ve mikroplardan arındırmaya yeterlidir. Eski zamanlardan beri zatürre, bronşit, tüberküloz hastaları ve astımı iyileştirmek için ardıç ormanlarına giderler. Ardıç Çayının Kimyasal Bileşimi Sakaroz, esans, izoborneol, glikoz, sidrol, juniperin, borneol, kamfor, dipenten, d-a pinen, yünen, reçinemsi madde, a-felandren ve çeşitli birçok asitler ve benzeri bileşenler içerir. Ardıç Çayının Özellikleri Nelerdir? İdrara söktürücü, sudofifik, diüretik, mide kuvvetlendirici, terletici, stomaşik, mikrop öldürücü ve balgam çıkartıcı etkiye sahiptir. Ardıç Çayının Faydaları Nelerdir?
Ardıç Çayı Nasıl Yapılır? Tam bir tepeleme yemek kaşığı kadar ardıç meyvesinin üstüne iki yüz mililitre kaynamış su ilave edin. Otuz dakika kadar dinlenmeye bırakın. Ardıç çayını gün içerisinde üç defa bir yemek kaşığı kadar içmeniz yeterlidir. Çayı yaparken tarife uymaya dikkat edin. Ardıç Çayının Zararları ve Yan Etkileri Nelerdir? Küçük çocuklara, hamile kadınlara, böbrek hastalarına ve bitkiye özel alerjisi olan kişilere ardıç bitki çayının tüketilmesi yasak ve zararlıdır. Altı haftadan daha fazla kullanılmamalıdır. |