Ardıç Meyvesi Türleri ve Özellikleri
15 Mayıs 2024

Ardıç Meyvesi Türleri ve Özellikleri

Ardıç Meyvesi: Ardıç servigiller familyasında iğne yapraklı çalı formunda ve boyu 8-9 metre olan güzel kokusu olan bir ağaç türüdür. Ardıç meyvesi siyah, parlak kozalak şeklinde olur ve bu kozalaklar ardıç tohumu denilir. Ardıç tohumu Kasım ve Aralık aylarında toplanır ve kurutulur.

Ardıç ağacı dağlık alanları sever ve yetişir. Ardıç ağacı tek başına çoğalamaz bunun için ardıç kuşuna ihtiyaç vardır. Ardıç kuşu yere düşen ardıç tohumlarını yer ve sindiriminde ardıç tohumlarının kabukları açılır. Ardıç kuşunun dışkı lamasıyla tohumlar toprağa karışır ve çimlenerek çoğalır ömrü ise 500-600 yıl yaşayabilir.

Ardıç meyvesi son derece faydalıdır kurutulup yenilir ayriyeten tohum öğütülüp toz haline getirilip suya katılarak kullanılır. Ardıç meyvesinin içeriğinde uçucu yağ, organik asitler, reçine, glikoz ve bol miktarda C vitamini bulunur.

Ardıç meyvesi faydaları: Ardıç meyvesinin sağlık için faydaları saymakla bitmez antiseptik, mikrop öldürücü, balgam çıkarıcı, idrar söktürücü etkiye sahiptir.
  • Ardıç meyvesi vücudu soğuk algınlığına karşı korur, gribi önler, vücudu kuvvetlendirir, iştahı açar.
  • Yağlı et yemeklerinde yemeğin hafif olmasını sağlamak için ve yemeklere koku, tat vermesi için kullanılır.
  • Öğütülmüş ardıç meyvesi romatizma için ve kireçlenmeye karşı çok faydalıdır. Öğütülmüş ardıç meyvesinde 100 gr 1kg bala karıştırılır bu karışımdan her gün 3 defa bir tatlı kaşığı yenilir.
  • Ardıç meyvesi kilo vermek içinde son derece faydalıdır. 50 gr sandoz sakızı, 50 gr kitle, 50 gr Ardıç meyvesi öğütülür ve aç karnına 1 tatlı kaşığı yemeklerden yarım saat önce yenilir.
  • Ardıç tohumunu çiğneyip yutmak ağız ve nefes kokularını giderir. Günümüzün hastalığı olan depresyona iyi gelir.
  • İyi bir antiseptik özelliğine sahiptir, kandaki şeker seviyesinin düşmesini sağlar ve kansızlığa karşı çok faydası vardır.
  • Ardıç meyvesi vücudu kuvvetlendirir, hastalıkların çabuk iyileşmesini sağlar.
  • Yeşil meyvelerini rendeleyip bir kavanoza konup üzerine sirke ilave edilip bir süre beklettikten sonra baş ağrılarında bu suya batırılmış bezi alına sarmak baş ağrısını dindirir.
  • Meyvenin tazelerin ezerek şurup gibi içmek öksürüğü keser ve taze dallarında yapılan çay zayıflamaya yardımcı olur.
  • Ardıç meyvesi kadın hastalıklarında görülen beyaz akıntıyı keser, adet sancılarına iyi gelir ve idrar söktürücü özelliği ile vücuttaki fazla suyun atılmasını sağlar. Mide ve bağırsak gazlarının giderilmesini sağlar, idrar yollarını, böbrekleri temizler.
  • Bol miktarda C vitamini bulunur, terletici etkisiyle vücuttaki toksinleri ve fazla suyun atılmasını sağlar, solunum yolu enfeksiyonlarını önler.
  • Prostat hastalığı için de faydası vardır, ardıç tohumu ile yapılan şurup prostatın yok olmasını sağlar.
  • Ardıç meyvesinin kanı temizleme özelliği vardır bunun için ilk gün 4 adet ardıç meyvesi yenilir ve her gün 1 meyve artırarak 12 gün devam edilir. 12 gün sonunda ardıç meyvelerini birer adet eksilterek 12 gün devam edilir. Bu 24 günlük ardıç meyvesinin tüketiminin sonunda vücudumuzdaki kanın temizlenmesini sağlamış olur.
Ardıç meyvesi yan etkisi: Ardıç meyvesini böbrek hastalarının ve hamilelerin kullanılması önerilmez.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni